Lasselsberger - Knauf

Proizvodi - Sanirni sustavi

Veliki dio starih zgrada je zidan bez hidroizolacije te iz tog razloga radovi održavanja i saniranja zahtjevaju stručnost i specijalne materijale. Ovo osiguravaju tzv. žbuke za odvlaživanje i sanaciju koje se proizvode s preciznim odnosom sastojaka i strogom kontrolom tvorničkog procesa proizvodnje. Kod ovih žbuka je vrlo bitan visoki udio pora, kako bi se u njima mogle taložiti soli koje izbijaju iz zida kroz dugi period.

SLOJEVI WTA EUROSAN SUSTAVA

 1. osnovna površina
 2. Sredstvo za hidrofobiranje (prema potrebi)
 3. LB-Knauf EUROSAN VS sanirni predhodni špric
 4. LB-Knauf EUROSAN UP (prema WTA propisima) podložna žbuka
 5. LB-Knauf EUROSAN OP (prema WTA propisima) gornja žbuka
 6. LB Knauf EXTRA ili silikonska fasadna boja SiliconTOP uz prethodni međusloj fine žbuke – u području podnožja zaribava se EUROSAN OP (prema WTA propisima) gornja žbuka tj. ne nanosi se fina žbuka.

SLOJEVI EUROSAN SUSTAVA

 1. osnovna površina
 2. LB-Knauf EUROSAN VS sanirni predhodni špric
 3. LB-Knauf EUROSAN EP žbuka za odvlaživanje
 4. LB Knauf EXTRA ili silikonska fasadna boja SiliconTOP uz prethodni međusloj fine žbuke – u području podnožja zaribava se EUROSAN OP (prema WTA propisima) gornja žbuka tj. ne nanosi se fina žbuka.

Postupak izvedbe sanirnog sustava:

 1. Analiza zida, prema potrebi.
  Izrada detaljnog stručnog izvješća za potrebe arhitekta i izvođača radova, uz nabrajanje potrebnih materijala i radnih postupaka.
 2. Odstranjivanje oštećene žbuke
 3. Hidroizolacija zidne strukture (preporuča se uvijek kad je to moguće)
 4. Nanošenje sustava sanirne žbuke
  1. EUROSAN žbuke za odvlaživanje (EUROSAN EP)
  2. EUROSAN WTA sustava za sanaciju (Eurosan UP, Eurosan OP)

Kada koristiti žbuku za odvlaživanje?
U slučaju kad oštećeno ziđe sadrži malu količinu vode i soli, trajni i dobri rezultati mogu se postići već sa sustavom s Eurosan EP žbukom za odvlaživanje. Na površinu koja je očišćena od stare žbuke do podloge nanosi se Eurosan VS predhodni špric tako da je mrežasto pokriveno cca. 50% podloge. Nakon odgovarajućeg vezivanja šprica nanosi se Eurosan EP žbuka za odvlaživanje u minimalnoj debljini sloja 2 cm.

Kada koristiti WTA EUROSAN sanirni sustav
Ako mjerenja uzoraka ziđa pokazuju višu vlažnost i sadržaj soli, prema iskustvu, mora se primjeniti složeniji sustav. Sukladno WTA smjernicama ovaj se sustav sastoji od dvije žbuke; Eurosan UP (donja žbuka) i Eurosan OP (gornja žbuka). Gornja žbuka se nanaša nakon odgovarajućeg sušenja donje žbuke. Zadnji element sustava za žbukanje Eurosan je fina žbuka za izravnavanje koja se koristi kada na sanirni sustav kao zavšni sloj nanosimo paropropusni fasadni premaz (npr. SiliconTOP).

Preporuča se fasade i unutarnje zidove ukrasiti mineralnom paropropusnom žbukom u boji Edelputz Extra.

Kod sanacije nije potrebno nanijeti sanirnu žbuku po cijeloj površini zgrade već samo do cca. 1 m iznad nivoa vidljivog oštećenja. U cilju izjednačavanja vodoupojnosti novoožbukanih površina (spoj sanirna žbuka-normalna žbuka) potrebno je cijelu površinu pokriti međuslojem fine žbuke. Na zidove ožbukane sanirnim sustavom smiju se nanositi isključivo paropropusni premazi i završne žbuke.